Der er blevet hakket og luget i Tingbjerg, hvor en gruppe unge fra området har anlagt en grøn og hyggelig byhave.

I løbet af det seneste års tid har en plet jord ved Virkefeltet i Tingbjerg skiftet karakter fra tilgroet skrammelplads til hyggelig byhave.

Her har et hold bestående af knap 20 unge fra området ryddet op, bygget plantekasser, anlagt højbede, sået grøntsager og høstet dem igen.

”Ideen var, at de unge skulle prøve at bygge noget op i fællesskab,” fortæller Jesper Juul Mikkelsen, gadeplansmedarbejder i Københavns Kommune.

Lønnede medarbejdere

Sammen med en kollega søgte Jesper Juul Mikkelsen penge til et byhaveprojekt for unge i Tingbjerg, og kommunens socialforvaltning valgte at støtte med i alt 20.000 kroner.

En del af pengene er gået til de unge, som har fået løn for det arbejde, de har lagt i at rydde op på grunden og anlægge haven.

”Hvis du ikke er vant til havearbejde, tror du ikke på, at et stykke tilgroet jord kan bruges til at få noget smukt til at vokse op. Og så gider du ikke bruge din tid på det. Så det har været nødvendigt at motivere de unge med lønnen,” fortæller Jesper Juul Mikkelsen, som samtidig ser en dannende funktion i at ansætte de unge i projektet.

”De er med til at gøre et stykke arbejde, som de får løn for. De får en fornemmelse af, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, og at de eksempelvis har en nemkonto, og det er meget lærerigt for de her unge,” siger han.

Høstfest med salat og kartofler

Sidste sommer holdt gadeplansmedarbejderne en høstfest i byhaven for de ansatte og andre beboere i området.

”Det var en stor succes. Der kom 70 voksne og en del børn og var med til at fejre den flotte have,” fortæller Jesper Juul Mikkelsen.

Gæsterne fik samtidig lov til at smage de unges kartofler, salat og andet af havens udbytte.

”Beboerne i området har i det hele taget været gode til at kigge indenfor, og de er blevet en stor støtte for projektet. Når vi gadeplansmedarbejdere ikke har kunnet være der, har der stadig været liv i haven,” siger Jesper Juul Mikkelsen, som ikke er i tvivl om, at haveprojektet har været til gavn for området og de unge ansatte.

”Det er meget givende for dem at se, at et konkret område kan forandres. Ellers er så meget i vores samfund allerede bestemt af andre. Vi håber, at vi med projektet har sat gang i en kreativ proces, der kan hjælpe med til, at beboerne omformer deres nærmiljø,” siger gadeplansmedarbejderen.

Haveprojektet har også modtaget 18.000 kroner i støtte af Brønshøj-Husum Lokaludvalg.