… TILBAGE TIL RØDDERNE

Pejsegaarden er renoveret og taget fuldt i brug, så adressen endnu en gang giver genlyd af dansemusik og selskaber.

Mange har bemærket det, når de er kommet forbi Frederikssundsvej 341; der sker noget inde på Pejsegaarden. De nysgerrige har endda kunnet følge med i såvel lokal som national presse, som løbende har rapporteret om hændelserne her fra denne adresse i Husum.

Efter at Pejsegaarden i adskillige år har været drevet som familieejet danseskole, valgte Britt Bendixen, kendt fra TV2’s Vild med dans, nemlig at sælge stedet, og spørgsmålet var så, hvad der skulle blive af de historiske danse- og selskabslokaler.

En af de borgere, der har holdt øje med Pejsegaardens skæbne, er Lis Søkvist fra Husum, som er kommet på stedet gennem mange år.

”Jeg indmeldte min søn til dans i 1963, og efter et års tid tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne komme i gang med at danse. Jeg begyndte derfor til jazzballet,” siger Lis Søkvist og fortæller, at hendes datter begyndte tre år senere.

”Dengang var det Britt og Bo Bendixens mor Mitzi, der stod for danseskolen. Jeg gik på et stort damehold, hvor vi selv syede kostumer til afdansningsballet, og ligeså til vores børn. Det foregik i KB-Hallen og var en stor begivenhed, der kulminerede med, at Britt og Bo til slut lavede en danseopvisning i diverse dragter,” husker Lis Søkvist, der først forlod Pejsegården og jazzballetten i 1991.

Et samlingspunkt

Det er dog ikke blot dansen, der får Lis Søkvist til at tænke tilbage på gode minder, når talen falder på Pejsegaarden.

”Det var et hus med liv i. Jeg har været til adskillige selskaber i de forskellige lokaler. Det var et samlingspunkt for bydelen,” siger Lis Søkvist.

Det glæder hende derfor, at stedets nye ejere har besluttet sig for at videreføre stedet som både danseskole og selskabslokaler.

Tiltrængt løft

Det er Ronnie Handskemager, også kendt fra Vild med dans, som, sammen med sin mand Nicolai Handskemager, nu driver stedet.

”Jeg kunne ikke bære tanken om, at stedet måske skulle rives ned, så der kunne ligge et supermarked. Den slags gør ondt på os, der er født og opvokset i danseverdenen,” siger Ronnie Handskemager.

Det var en stor beslutning at overtage Pejsegaarden, for stedet trængte til en kærlig hånd, før det igen kunne tages i brug.

”Nu kan vi med stolthed sige, at vi har løftet stedet tilbage til fordums storhed,” siger Ronnie Handskemager, som er glad for den støtte, han har fået fra nærområdet.

”Mange har været forbi for at sige hej og se, hvordan vi viderefører stedet. Det har været skønt at føle deres opbakning,” tilføjer Ronnie Handskemager.