BRØNSHØJ VANDTÅRN
På Brønshøjvej ligger det gamle Brønshøj Vandtårn, der er opført af arkitekten Ib Lunding i 1928. Lokaludvalget har i mange år haft en vision om, at denne interessante bygning skal åbnes op og danne ramme om kulturaktiviteter til glæde for bydelens borgere og hele København. Inden længe bliver denne vision til virkelighed, da Københavns politikere har besluttet, at vandtårnet skal omdannes til kultursted under ledelse af det lokale kulturhus Pilegården.
Et lokalt vartegn og en attraktion for hele København
Vandtårnet står som et massivt vartegn for bydelen, og får man lov at træde inden for i det ellers aflåste vandtårn, bliver man mødt af et fascinerende rum med kæmpe betonsøjler og en imponerende efterklang på ca. 15 sekunder. Fra toppen er der en smuk udsigt over hele København. I år 2000 blev vandtårnet fredet både udvendigt og indvendigt.
Brønshøj Vandtårn er ikke længere en del af vandforsyningen i København og i flere år stod bygningen ubrugt hen, inden Københavns Borgerrrepræsentation i 2015 besluttede at tilbagekøbe Vandtårnet og den omkringliggende grund fra den tidligere ejer, HOFOR. Grunden blev købt med det formål at lade den hjemløse spejdergruppe Bellahøj 21 Barking opføre et nyt klubhus på grunden. Og med Vandtårnet på kommunale hænder er første skridt taget til, at selve tårnet kan komme til at danne ramme om fremtidige kulturaktiviteter til glæde for hele København. Politikerne i Borgerrepræsentationen har bevilget penge til en basal klargøring af Vandtårnet, så bygningen kan godkendes som forsamlingslokale. Det betyder, at Brønshøj Vandtårn forhåbentlig er klar til at slå dørene op for offentligheden i begyndelsen af 2019.
Ved flere lejligheder har lokaludvalget spurgt borgerne om deres idéer og visioner for det gamle vandtårn. Her oplever lokaludvalget stort engagement blandt borgerne og stor opbakning til flere kulturelle oplevelser i tårnet.
Vandtårnet – en del af Kulturaksen i Brønshøj
Brønshøj Vandtårn som lokalt kultursted er en af de visioner, som Lokaludvalget præsenterer i deres bydelsplan for 2017-20. Her ses vandtårnet i sammenhæng med de mange institutioner, foreninger og erhvervsdrivende, der holder til i området omkring Brønshøj Torv. Idéen er, at se de mange kulturelle tilbud omkring Brønshøjvej som en samlet ”Kulturakse” og hjælpe lokale aktører med at skabe spændende kulturaktiviteter og nye samarbejdsrelationer. Læs udkastet til Brønshøj-Husum Bydelsplan 2017-20 her
Vandtårnet – nu og i fremtiden
Vandtårnsbygningen drives i dag af Kulturhuset Pilegården. Har du spørgsmål omhandlende Vandtårnet, skal du henvende dig til Jenny Marie Kruse fra Kulturhuset Pilegården, tlf. 23 31 16 21. Lokaludvalget har ikke råderet over Vandtårnet og kan heller ikke give andre adgang til bygningen. Lokaludvalget er dog involveret i udviklingen af vandtårnet som kultursted. Lokaludvalget sidder med i en følgegruppe, der tjener som rådgiver for Pilegårdens arbejde med Vandtårnet. Lokaludvalget har desuden taget initiativ til at starte en vennegruppe for Brønshøj Vandtårn. Medlemmerne af vennegruppen skal sammen med Kulturhuset Pilegården arbejde på at gøre Vandtårnet til en attraktion for hele København. Hvis du er interesseret i at være med i arbejdsgruppen, kan du kontakte Jenny fra Pilegården. Du kan også tilmelde dig Pilegårdens nyhedsbrev om Brønshøj Vandtårn, hvis du vil følge med i udviklingen.
Mere om Vandtårnet
- Se videoer på YouTube fra Lokaludvalgets arrangementer i Vandtårnet
- Se referat fra borgermøde om Vandtårnet
- Se Lokaludvalgets julehilsen til kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen
- Københavns Kommune fik i 2015 udarbejdet et forslag om Ceremonirum i Vandtårnet. Forslaget er aldrig blevet realiseret, men du kan se den flotte præsentation her
- Mere om Brønshøj-Husum Lokaludvalgs Bydelsplan 2017-20, hvor Brønshøj Vandtårn indgår
- Tilmeld dig Pilegårdens nyhedsbrev om Vandtårnet
Kære Lokaludvalg. Jeg har den 30. marts modtaget en mail fra jer, der handler om at man kan blive involveret i arbejdet med visionerne for Brønshøj Vandtårn. Jeg kan se, at Kirsten Møller og Christoffer Rosenkrands fra lokaludvalget står i spidsen for arbejder. Nu hænger vandtårnet jo uløseligt sammen med den grund, den står på. Jeg vil derfor spørge, om der mon kan være en habilitetsproblematik i fht. Christoffer Rosenkrands, i kraft af sit medlemskab af Bellahøj-spejderne? Jeg vil desuden foreligge mit spørgsmål andetsteds i kommunen.
På jeres hjemmeside står der således:
Inhabilitet
§ 16 Lokaludvalget træffer beslutning om, hvorvidt et medlem har en sådan interesse i en sag, at vedkommende er udelukket fra at deltage i lokaludvalgets forhandling og afstemning om sagen.
Stk. 2. Et medlem skal underrette udvalget, hvis der foreligger forhold, der kan give anledning til tvivl om vedkommendes habilitet. Medlemmet underretter inden udvalgsmødet formanden herom.
Stk. 3. Når et medlem må forventes at blive erklæret for inhabilt i forhold til en sag, der skal behandles i lokaludvalgets møde, indkalder formanden det pågældende medlems 1. suppleant til at deltage i sagens behandling. Såfremt 1. suppleanten er forhindret i at deltage, indkalder formanden 2. suppleanten.
Jeg er helt åben for, at jeg tager fejl, men nu ville jeg for en god ordens skyld lige spørge jer selv. Det er trods alt med til at afgøre, om min mand og jeg kommer til at være bundet til en usælgelig bolig, helt tæt på det nye mega- spejdercenter.
Venlig hilsen
Anne Bach Waagstein
Hej Anne
Tak for din besked her og på mail. Lokaludvalgets sekretariat vil sende dig et svar som beskriver, hvorfor vi ikke mener, at der er tale om habilitetsproblemer.
Venlig hilsen
Marie Holm-Andersen,
Brønshøj-Husum Lokaludvalgssekretariat
Hej Marie
Jeg synes I skal lægge svaret op her på siden, så alle kan følge med. Jeg deltog selv i Lokaludvalgets borgermøde omkring ideer til kulturelle aktiviteter i Vandtårnet og undrede mig over hvorfor spejdergruppen sad med i panelet og talrigt faciliterede workshoppen. Hvorfor ikke en hvilken som helst anden forening når det gælder de kulturelle aktiviteter.
Hej Søren
Lokaludvalget sagsbehandler som offentlig myndighed ikke via hjemmesiden. Derfor sendte vi svaret på Anne Bach Waagsteins kommentar direkte til hende via mail. Hvis du eller andre er interesserede i at læse svaret, kan du give besked her, så sender vi gerne det svar, vi sendte til Anne.
Mvh Marie, Lokaludvalgets sekretariat
Det er utrolig dejligt at de lokale kulturelle tilbud øges. Jeg har selv brugt Pilegårdens tilbud flere gange med stor fornøjelse. Nu bærer de tidligere kommentar præg af at de pågældende bor i nærheden af vandtårnet og er bekymret for deres økonomiske situation ved etablering af spejder hytten. Jeg bor ud til Brønshøj Torv og har ikke været generet at spejderne på noget tidspunkt (min datter er en af dem) og live musikken fra en af caféerne har jeg valgt at tage som et positivt tiltag. Der vil altid ske ændringer i byen som påvirker det omkringliggende – Metroen, ubrugte bygninger, etc. Det er en del af det at bo i byen og udenfor byen.